AQAP 2110-certificering er blevet et krav som følge af Forsvarets og FMIs strammere kontrol med leverandørernes kvalitetsstyringssystemer. Det afspejler et behov for mere strukturerede processer og højere sikkerhed i forsvarsleverancer, som både nationale og internationale samarbejdsprojekter er afhængige af. For virksomheder, der ønsker at operere inden for forsvarssektoren, er AQAP-certificering ikke længere en valgmulighed, men et krav for fortsat deltagelse i forsyningskæden. De specifikke krav vil altid fremgå af FMIs udbudsmateriale.

AQAP-2110 Edition D og ISO 9001:2015 har visse fælles grundprincipper, men AQAP-2110 Edition D indeholder yderligere krav, der gør det mere stringent i forbindelse med forsvars- og NATO-relaterede projekter. Her er nogle af de vigtigste områder:

Kontraktkrav

AQAP-2110 er specifikt rettet mod leverandører til forsvarssektoren og stiller krav om overholdelse af kontraktspecifikke krav. Dette betyder, at der skal være særlig fokus på at sikre, at leverandørens processer og ydelser opfylder de unikke krav, der er fastsat i kontrakterne, hvilket ikke er et krav i ISO 9001, som er mere generisk.

Risk Management i forsvarssammenhæng

AQAP-2110 indeholder mere stringente krav til risikostyring, særligt relateret til forsvarsmateriel og tjenesteydelser. Der kræves en risikobaseret tilgang i både planlægning og udførelse, som skal tilpasses de unikke risici, der er forbundet med forsvarsleverancer. ISO 9001:2015 kræver også risikobaseret tænkning, men AQAP-2110 går i dybden med specifikke risici, som kan have kritisk betydning for militær anvendelse.

Verifikation og validering af produkter

AQAP-2110 kræver strengere verifikation og validering af produkter gennem hele livscyklussen, med henblik på at sikre, at produkterne overholder de strenge kvalitetskrav, som er nødvendige i forsvarssektoren. Dette omfatter ikke kun interne audits, men også, at forsvarsleverandører skal være forberedt på eksterne NATO-inspektioner og -audits, hvilket går videre end ISO 9001’s krav.

Konfigurationsstyring

AQAP-2110 har meget præcise krav til konfigurationsstyring, herunder dokumentstyring og kontrol med produktændringer. Dette er for at sikre, at alle ændringer af produkter eller processer, der kan have indflydelse på forsvarsmateriellets egenskaber, bliver nøje overvåget. ISO 9001 omfatter også dokumentstyring, men AQAP-2110 har et specifikt fokus på de præcise krav i forbindelse med forsvarsleverancer.

Leverandørstyring og leverandørers kvalitetsstyring

AQAP-2110 kræver, at en organisation har systemer på plads til at sikre, at deres leverandører også overholder kvalitetskravene. Dette omfatter evaluering, godkendelse og løbende overvågning af leverandører, hvilket kan være mere detaljeret og krævende end ISO 9001’s tilsvarende krav.

Produktafhængighed og sporbarhed

AQAP-2110 kræver detaljeret sporbarhed for materialer, komponenter og systemer, hvilket er essentielt i forsvarsindustrier for at kunne spore oprindelsen af dele i tilfælde af fejl eller defekter. Sporbarhed i AQAP-2110 skal sikres hele vejen igennem leverandørkæden. ISO 9001 indeholder også krav om sporbarhed, men ikke på samme detaljerede niveau.
 

Kvalitetsplaner

I AQAP-2110 skal leverandører udvikle og implementere kvalitetsplaner for at sikre, at alle aspekter af produkt- og proceskvalitet kontrolleres og verificeres. Disse kvalitetsplaner skal dokumenteres, og der skal foretages løbende overvågning og opdateringer for at sikre, at de opfylder forsvarsspecifikke krav. ISO 9001 kræver kvalitetsplanlægning, men den er ikke så specifik og formel som AQAP-2110.AQAP-2110 Edition D er derfor mere krævende end ISO 9001:2015 på mange områder, især hvad angår kontrol, sporbarhed og leverandørstyring, som er kritisk for forsvarsmateriel.

Udvikling og levering af systemer og værktøjer

For at hjælpe en organisation med at opfylde kravene i AQAP-2110 Edition D kan jeg tilbyde følgende:

  • Konfigurationsstyringsværktøjer: Udvikling af systemer til at administrere ændringsstyring, sporbarhed og dokumentationskontrol på et detaljeret niveau, som krævet af AQAP-2110.
  • Kvalitetskontrolprocesser: Implementering af værktøjer til overvågning og kontrol af kvalitetsmålinger i henhold til de specifikke krav i forsvarskontrakter.
  • Risiko- og kontrakthåndteringssystemer: Etablering af systemer, der integrerer risikostyring i forhold til kontraktmæssige forpligtelser samt implementering af et auditværktøj, der sikrer overholdelse af AQAP-2110's auditspecifikke krav.
  • Dokumentationsstyring: Udvikling af digitale værktøjer, der muliggør struktureret og sikker dokumentationsstyring, herunder sikkerhedsforanstaltninger for beskyttelse af klassificeret information.

Dette sikrer, at virksomheden ikke blot opfylder AQAP-2110's krav, men også effektivt kan implementere kvalitets- og risikostyringsprocesser, der øger robustheden i deres forsvarsleverancer.