Hvorfor ser min 9001-auditor på eftersyn af stiger og håndværktøj?

Nogle kvalitetsauditorer spørger ind til lovpligtig eftersyn og vedligehold af fx kraner, stiger, trucks og håndværktøj under audit. Det skal de som udgangspunkt ikke, da det ikke har noget med produktkvalitet at gøre. Misforståelsen skyldes en forkert opfattelse af myndighedskrav. På en 9001-certificering skal man auditere myndighedskrav, men kun dem, der er relevante i forhold til det produkt, virksomheden fremstiller eller markedsfører. Det kan fx være maskindirektivet eller lavspændingsdirektivet for en apparatproducent eller egenkontrolprogrammet for en fødevareproducent. Det er også et myndighedkrav, at elektrisk håndværktøj skal kontrolleres regelmæssigt, men det skal ske af hensyn til dine medarbejdere - ikke dine produkter. Derfor hører det ikke hjemme på en ISO9001-audit

Tag en snak med auditor om arbejdsmiljøindhold på audit, så I får ryddet misforståelserne af vejen. Hun vil måske indvende, at forudsætningen for et godt produkt er en sund og rask medarbejder. Går man ret langt ud af det spor, vil man også komme til at snakke om influenzavaccination, rygning og ernæring. Det er relevante emner på de fleste virksomheder, men ikke i forhold til et ISO 9001-baseret ledelsessystem.

Hvis I rent faktisk ønsker at have lovpligtige sikkerhedseftersyn med på audit er det selvfølgelig en anden sag. Igen, snak med auditor og aftal spillereglerne - fx omkring afvigelser.