Hvor ofte skal man gennemføre intern audit?

Spørgsmålet er yderst relevant. Dels giver ledelsesstandarderne ikke noget præcist svar på det, og dels huserer der mange "regler", myter og råd givet af konsulenter, certificeringsfirmaer og auditorer derude. Sandheden er, at der ikke er nogen regel! Det betyder, at man selv skal tage stilling og argumentere for sit valg. Gør man det på fornuftig vis, kan ingen auditor give afvigelser på det punkt, forudsat man følger sine egne regler.

Når det er sagt, så er certificeringsverdenen trods alt enig om, at der som absolut minimum skal gennemføres intern audit mindst én gang i en certifikatperiode - altså tre år. Sætter man auditfrekvensen for et område til 3 år, så skal der være gode argumenter for det. Og det kan der sagtens være. Hvis et område ved gentagne audits har vist sig at være stort set fejlfri, og at ledelsen samtidig vurderer, at områdets vigtighed ikke er afgørende, så kan man nøjes med at auditere området hvert tredje år. 

Sørg for at argumentere for dit valg på fornuftig og forsvarlig vis, så vil du altid vinde en auditdiskussion om emnet. Noter argumentationen i referatet for ledelsens evaluering, hvor den slags typisk er på tale.